Fuknce The Beetle´s house - Analýza

 


Funkce

Tento malý dům je určen pro čajové obřady, které také ovlivňují podobu této stavby. Tradice pití čaje pochází z Japonska a začala už před 700 lety. Dnešní podoba čajového obřadu je už 400 stálá. Zakladatelem této tradice je Sen no Rikyu. Ten určil základní pravidla kde a jak čaj podávat.

 

Čaj připravuje a podává hostitel, nikdy ne služebnictvo. Obřad se musí konat v malých místnostech bez okna do vnějšího světa, ale pořád se do místnosti dostane přirozené světlo. Například přes shoji screens. Pan architekt Terunobu Fujimori toto bohužel nedodržuje a v jeho stavbách se vždy najdou velká okna. Vstup do místnosti je vždy velmi malý. Proč je tak malý? To má nejmíň dva důvody. První je, aby samurajové, kteří vstoupí do místnosti, si s sebou nemohli vzít své meče. A druhý je, aby člověku navodil dojem vstupu do jiného světa. V místnosti mizí postavení člověka, každý si je rovný.

 

Tento dům byl navržen pro výstavu "1:1 – Architects build small spaces" v muzeu V&A v Londýně. Návštěvníci si v něm můžou odpočinout či rozproudit vášnivou debatu a umění a architektuře. Pan architekt si přál, aby si tam návštěvníci mohli udělat čaj, to však v muzeu nebylo možné.


Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky